Plåtens olika tjocklekar

När man talar om plåt kan man dels kategorisera den efter dess utformning eller sammansättning, som korrugerad plåt och beckplåt, dels efter dess tjocklek. När det handlar om plåtens tjocklek är det framförallt tre typer av plåt man brukar använda sig av: grovplåt, mediumplåt och tunnplåt.

Grovplåt är, så som dess namn antyder, den tjockaste typen av plåt, och består vanligtvis av stålplåt som är tjockare än 5 mm. När man arbetar med grovplåt kallas man vanligtvis inte plåtslagare. Istället kallas de som arbetar med grovplåt för smed eller grovplåtslagare. En grovplåtslagare kan till exempel arbeta med att montera balkar och resa stålkonstruktioner. Vanliga arbetsplatser för dem är fartygsbyggen och smidesverkstäder, och vanliga arbetsuppgifter är svetsning (som används för att sammanfoga grovplåt).

Den tunnaste av de tre plåttjocklekarna är tunnplåt, som vanligtvis har en tjocklek som är tunnare än 3 mm – ofta så tunn som mellan 0,5 och 2 mm. När man arbetar med tunnplåt kallas man vanligtvis bara plåtslagare, men man kan också specificera yrket och kalla det tunnplåtslagare. Korrugerad plåt är ett exempel på tunnplåt, som ju framförallt används inom byggindustrin. Byggindustrin är också det vanligaste användningsområdet för tunnplåt överlag.

Mitt emellan grovplåt och tunnplåt finns också mediumplåt, som har en tjocklek på mellan 3 och 5 mm.

Oavsett vilken typ av plåt man behöver till sitt byggprojekt, är det alltid en bra idé att kolla om det man vill ha finns på Byggmax, innan man letar på andra ställen. Kan man köpa sin plåt på Byggmax kan man nämligen spara mycket pengar i längden.