Pages Menu
Categories Menu

Posted by on maj 14, 2017 in Plåt |

Yrkes-EM 2016 i Göteborg

Visste du att man kan tävla i plåtslageri? Begåvade unga svenska plåtslagare, tillsammans med representanter för 35 andra yrken, samlas i december 2016 för Yrkes-EM i Göteborg, där de får möta motståndare från hela Europa. Evenemanget är öppet för allmänheten, så att alla kan komma och inspireras av skickligheten hos de tävlande och själva prova på uppgifter från olika yrken. I dagens datoriserade samhälle är det många som tror att yrkesarbetande hantverkare är något gammalt som inte längre behövs, och att all tillverkning kan skötas av maskiner. Med Yrkes-EM vill arrangörerna visa hur värdefull och viktig yrkesskickligheten hos våra hantverkare är, och varför den måste bevaras och främjas.

Skickliga hantverkare kan göra underverk

En man i London hade sparat länge för att kunna köpa sin drömbil, en Porsche 911. Men en dag blev bilen vandaliserad av någon som hoppade upp på taket och orsakade en stor buckla. Läget verkade hopplöst, men taket på Porschen räddadesav en skicklig plåtexpert, som även fixade en mängd mindre bucklor och fick bilen att bli som ny igen. Detta är bara ett exempel på hur skickliga hantverkare kan utföra saker som många tror inte är möjliga. Om man kan laga något som är trasigt istället för att behöva ersätta det med något nytt, sparar man både pengar och råvaror. Det är därför det är viktigt att främja hantverksyrken och bevara och sprida den yrkesskicklighet som finns.

Unga talanger representerar Sverige

Europamästerskapet i yrkesskicklighet heter EuroSkills, och det hålls vartannat år med omkring 500 deltagare. Detta är första gången som Sverige är värd för arrangemanget. De som organiserar tävlingen är WorldSkills Sweden och Göteborg & Co. Sverige representeras av ett yrkeslandslag med unga kompetenser. De tävlande är max 25 år gamla och har alla gått en yrkesutbildning. Som exempel, för att bli plåtslagare krävs en gymnasieutbildning inom bygg där man väljer plåtslageri som inriktning, och därefter går man ett par år som lärling. Det finns en mängd andra yrken som också tävlar under Yrkes-EM, allt från murare och svetsare till kockar, florister och webbdesigners.

Lucid