Pages Menu
Categories Menu

Posted by on aug 23, 2016 in Plåt |

Bra takmaterial

De svenska väderförhållandena gör att våra hustak måste klara allt från häftiga regnskurar och snöstormar till stekheta sommardagar. Genom seklerna har vi använt många olika takmaterial. Längre tillbaka i tiden användes bland annat stråtak och torvtak men nu finns modernare alternativ som ger mycket bättre skydd. Vissa klassiska takmaterial lever dock kvar och är fortfarande populära. Ett sådant är det traditionella tegeltaket. När husägare väljer vilket takmaterial de vill ha brukar utseende och pris vara av stor betydelse. Självklart vill de också ha ett tak som håller länge och ger bra skydd i alla väder.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Populära takmaterial i Sverige

Plåt är ett vanligt takmaterial i Sverige. Ett plåttak är mycket väderbeständigt, det håller länge och dessutom är det relativt billigt. Moderna plåttak består av antingen stål eller aluminium. Aluminiumplåten är rostfri och stålplåten har ett skyddande zinklager som gör att den inte heller rostar. Plåttaken är flexibla och kan enkelt anpassas till olika hus. Ett annat populärt takmaterial i Sverige är tegel. Det är en klassisk taktyp som har funnits länge. Tegel är vackert och naturvänligt men att lägga tegeltak är ett tidskrävande jobb. För att tegelraderna ska bli exakta är det bäst att anlita professionella hantverkare. Om du gör jobbet själv lönar det sig att ta del av billig frakt när du köper in ditt byggmaterial. Om du tycker att tegelpannorna är för dyra kan du använda dig av betongpannor istället. Ett tak av betongpannor är tätare än ett tegeltak. En nackdel med betongpannorna är dock att de väger mycket och därför måste du försäkra dig om att husets konstruktion kan bära vikten.

Takmaterial för olika hus

Oftast är det bäst och billigast att hålla sig till det takmaterial som huset är byggt för men om du bygger nytt har du stora möjligheter att välja vilket takmaterial du vill. Det finns många faktorer som påverkar när du väljer tak. Husets arkitektur och konstruktion är det viktigaste och alla takmaterial kan inte användas på alla tak. Tegel- och betongpannor passar bra på hus med enklare takkonstruktioner medan plåt är flexibelt och kan användas på mer komplicerade tak. Tänk även på takets lutning. Om du har ett flackt tak bör du inte använda tegel- eller betongpannor eftersom regnvattnet då får svårt att rinna av taket. Om du bor i ett villaområde är det klokt att använda ett tak som liknar de andra husen i området. Ibland kan kommunens detaljplan bestämma vilka takmaterial och takfärger som får användas i ett visst område. Inspektera ditt tak minst en gång om året och rensa bort löv och skräp så håller ditt tak länge.

Lucid